Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Corbalar

  1. ARABAŞI ÇORBASI

     

    HAMURUN HAZIRLANIŞI

    Bir kapta 1 bardak su ve un karıştırılır, pütürsüz hale gelene kadar çırpılır. Tencerede 5 su bardağı su kaynayınca içinden 1-2 kepçe su unlu su karışımına yedirilir. Böylece kaptaki karışım ılıyacaktır.

    Tencerede kaynayan suyun içine tuz serpilir, ılıyan unlu su karışımı çok yavaş bir şekilde, oklavayla devamlı karıştırılarak dökülür (Bu aşama çok önemlidir, arabaşı hamurunun pütürsüz olanı makbuldür).

    5 dakika kaynayan hamur, önceden su ile ıslatılan tepsilere, eşit olarak 1 cm kalınlığında dökülür. Hamurun soğuması için serin bir yerde bekletilir.

    ÇORBANIN HAZIRLANIŞI

    Yıkanmış tüm tavuk, kabuğu soyulmuş tüm soğan, 2 litre su, tuz ve karabiber tencereye konur ve pişmeye bırakılır. Tavuk eti pişince kemiklerinden ayıklayın, etin yarısını didikleyin. Miyane için çorba tenceresinde 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir ve un ilave edilerek kısık ateşte kavrulur. Unun rengi değişmeye başlayınca üzerine 1 litre soğuk su dökün ve karıştırın. Karışım pütürsüz bir kıvama gelince üzerine tavuk suyu dökülür ve karıştırma işlemine devam edilir. Tavada tereyağı eritilir, salçalar konup kavrulduktan sonra çorbanın üzerine ilave edilir. Çorba kaynayınca içine limon suyu, didiklenen tavuk etleri de ilave edildikten sonra kısık ateşte pişirilir. Çorba en az 1 saat boyunca, ara ara karıştırılarak kaynatılır. Kaynatma işleminin uzun sürmesi çorbanın özleşmesi ve lezzetli olması için gereklidir. Çorba yeteri kadar kaynatıldıktan sonra önceden hazırlanan hamur ile birlikte sofraya getirilir ve kalabalık ile birlikte içilir.

    MALZEMELER

    Hamur malzemesi

    6 su bardağı su

    1 su bardağı un

    1/2 tatlı kaşığı tuz

    Çorba malzemesi

    1 adet tavuk

    1 adet soğan

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1,5 yemek kaşığı domates salçası

    1 yemek kaşığı biber salçası

    1 çay kaşığı karabiber

    ½ tatlı kaşığı tuz

    1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    3 lt su

    ½ su bardağı un

    1-2 adet limonun suyu

  2. CAVIRCIK ÇORBASI

    HAZIRLANIŞI

    Bir avuç cavırcık otu 2 su bardağı kaynar suyun içine ufalanır. Ayrı bir tencerede ince bir şekilde doğranan soğan tereyağı ve zeytinyağı karışımında harlı ateşte kavrulur. Soğanlar renk değiştirince üzerine salça ve pul biberi ilave edilip karıştırılır. 2-3 dakika kavrulduktan sonra üzerine su, yarma ve cavırcık otu (suyu ile birlikte) dökülür ve karıştırma işlemine devam edilir. Çorba kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve pişmeye bırakılır. Su az gelirse üzerine sıcak su ilave edilir. Yarma pişince çorbaya erik ekşisi dökülür, bir iki taşım kaynadıktan sonra servise hazırdır. İsteğe bağlı olarak çorbanın içine kırmızı acı biber atılabilir.

                MALZEMELER

    1 avuç kuru cavırcık otu (tirşik)

    1 adet soğan

    1 yemek kaşığı karışık salça

    ½ su bardağı yarma veya yarmanın ufağı

    ½ tatlı kaşığı tuz

    1 adet kırmızı acı biber

    2 yemek kaşığı erik ekşisi

    1,5 lt su

    Kaynak kişi: Ayşe Dikici-64, Yenipınar

  3. GEVREKLİ SÜTLÜ AŞ

    HAZIRLANIŞI

    Bulgur ve su tencereye konur, kaynamaya bırakılır. Tenceredeki su çekmeye başlayınca içine süt dökülür. Su çekmeye başlayınca üzerine süt ilave edilir. Bulgur pişince tencere ocaktan alınır, içine tuz ve toz şeker serpilir. Çorba servis tabağına alındıktan sonra içine yufka kırıkları (Kuru yufka ufak parçalara kırılıp kışın soba üzerinde veya tavada kızartılır) atılır ve afiyetle yenir.

                MALZEMELER

    ½ su bardağı ince bulgur

    1 su bardağı su

    2 su bardağı süt

    ½ çay kaşığı tuz

    2 tatlı kaşığı toz şeker

    1 adet kuru yufka

    Kaynak: Pembe Sert- 82, Gülağaç

  4. KURU BAMYA ÇORBASI

    HAZIRLANIŞI

    İpe dizilmiş olan bamyalar tavada kavrulur. Veya bamyalar kuru bezle silinerek tüyleri temizlenir. Kaynamakta olan suyun içine yarım limonun suyu sıkılır ve bamyalar içine atılır. 4-5 dakika sonra bamyalar yumuşayınca sıcak suyun içinden alınır, soğuk suyun içine atılıp şoklanır. Bamyalar süzgünün üzerine alınır ve ipleri çıkartılır. Tencere ocakta ısıtıldıktan sonra içine küçük küçük doğranan kuyruk yağı ve tereyağı konur. Yağ eriyince içine kuşbaşı et ilave edilerek harlı ateşte kavrulur. Etin üzerine ince ince doğranmış olan soğanlar ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Soğanların rengi değişince tencereye salça konur, 1-2 dakika daha kavurma işlemine devam edilir. Tencereye 4 su bardağı su, limon suyu, baharatlar ve tuz ilave edilir. Yemeğin suyu kaynayınca içine bamyalar konur, kısık ateşte pişmeye bırakılır.

                MALZEMELER

    50 gr kuru çiçek bamya

    250 gr kuşbaşı et

    50 gr kuyruk yağı

    1 yemek kaşığı tereyağı

    1 adet soğan

    2 yemek kaşığı karışık salça

    3-4 su bardağı su

    ½ tatlı kaşığı tuz

    1 çay kaşığı karabiber

    1 adet limonun suyu veya 1/2 su bardağı koruk suyu

  5. TANDIR ÇORBASI

HAZIRLANIŞI

Bulgur, nohut, mercimek, fasulye bir gece önceden ayrı kaplarda su içinde bekletilir. Pişirme aşamasında bulgur dışındaki bakliyatın suyu süzülür ve çömleğe konur (bulgur suyu ile birlikte çömleğe dökülür). Çömleğe kemikli et (varsa kuru et), tuz ve karabiber ilave edildikten sonra malzemelerin üzerinden 2-3 parmak geçecek kadar su dökülür ve harlı ateşte pişmeye bırakılır. Eskiden çömlek ekmek pişirildikten sonra tandıra sürülürmüş. Günümüzde hala bu geleneği sürdüren aileler var ancak genellikle düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyorlar. Zer için tavaya tereyağı konur, eriyince içine zeytinyağı ve piyaz doğranan soğanlar ilave edilerek kavrulur. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca üzerlerine salça ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Toprak tenceredeki malzemeler piştikten sonra kavrulan soğanlar üzerine dökülür ve bir süre daha pişirilir. Çorba bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve sofraya götürülür.

            MALZEMELER

1 su bardağı bulgur veya aşlık

1 su bardağı nohut

1 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı ak bakla

300–400 gr kemikli et

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı salça

2 adet soğan

Su