Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Dolmalar

  1. KABAK GÜLÜ DOLMASI

     

    MALZEMELER

    20-22 tane kabak gülü

    1 adet soğan

    ½ su bardağı bulgur

    1 yemek kaşığı karışık salça

    1 çay bardağı zeytinyağı

    1/2 tatlı kaşığı tuz

    1/2 çay kaşığı karabiber

    1 çay kaşığı kimyon

    1/4 demet maydanoz

    1,5 su bardağı su

    HAZIRLANIŞI

    Kabak çiçekleri, yöresel adıyla kabak gülleri sabahın erken saatlerinde dalından kopartılır. Çiçekler yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için baş aşağı gelecek şekilde tezgâha dizilir. Dolma içi için ½ çay bardağı zeytinyağı tavaya dökülür, üstüne yemeklik doğranan soğanlar ilave edilerek orta ateşte kavrulur. Soğanların rengi değişmeye başlayınca tavaya salça, 2 dakika sonra bulgur konur. 5 dakika sonra tuz, baharatlar, 1 su bardağı su dökülür ve tavanın kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Yörede bazı evlerde kabak çiçekleri bol yeşillikli iç malzeme ile çiğ iken doldurulur. Su kaynayınca tava kısık ateşe alınır, suyu çekince ateş söndürülür ve soğuması için büyük bir tepsiye yayılır. Her kabak çiçeğinin içine 1 tatlı kaşığı ılık iç malzemeden doldurulur ve kapatılır, daha sonra tencereye dizilir. Kabak güllerinin üstüne zeytinyağı ve ½ su bardağı sıcak su döküldükten sonra kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Eğer malzemeler çiğ olarak hazırlanırsa 1-1,5 su bardağı su dökülür.

  2. SOĞAN DOLMASI

MALZEMELER

1 kg dolmalık soğan

1 su bardağı bulgur

1 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı karışık salça

1 tatlı kaşığı pul biber

2 tatlı kaşığı kuru nane

½ demet maydanoz

4 diş sarımsak

½ tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytinyağı

2,5 su bardağı su

1 çay bardağı pekmez

HAZIRLANIŞI

Soğanların kabukları ayıklanır, içe doğru tek bir kesik atılır ve kaynar suyun içine atılır, 2-3 dakika sonra soğuması için süzgece alınır. İç malzemesi için derin bir kaba bulgur (veya pirinci), salça, ince doğranmış maydanozlar, sarımsak, pul biber, karabiber, nane, zeytinyağının yarısı, tuz ve 1 su bardağı su dökülerek karıştırılır. Soğumuş olan soğanlar yaprak yaprak ayrılır, içindeki cücük kısmı tüm olarak tencereye konur. İç malzeme soğan katına konur, rulo şeklinde sarılır, geniş tabanlı bir tencereye dizilir ve sarmaların üzerine düz bir tabak ters çevrilerek yerleştirilir. Tencereye 1,5 su bardağı su dökülür ve harlı ateşte pişmeye bırakılır, su kaynayınca ateş kısılır. Dolmalar pişince sarmaların üstündeki kapak alınır, pekmez dökülür ve tavı için 10 dakika bekletildikten sonra ikram edilir.