Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Hamur İşleri

  1. DOLAZ

    MALZEMELER

    1 su bardağı süt veya su

    1 yemek kaşığı un

    1/4 çay kaşığı tuz

    1/2 yemek kaşığı tereyağı

    1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber

    HAZIRLANIŞI

    Tencereye önce süt, ardından azar azar un devamlı karıştırılarak dökülür ve karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince içine tuz dökülür. 2,3 taşım sonra tencere ocaktan alınır. Dolaz tabaklara paylaştırılır, üzerine pul biberli eritilen tereyağı gezdirilir ve servis edilir.

    Not: Dolaz çabuk hazırlandığı için annelerin işini kolaylaştırır, Aksaray yöresinin genelinde

    sevilerek yenir. Kıvam olarak unu arttırıp azaltmak hane halkının tercihine bağlı olarak

    değişiklik gösterir.

  2. KESME – KARE MANTI

    MALZEMELER

    5 su bardağı un

    5 adet yumurta

    3 su bardağı su

    1 tatlı kaşığı tuz

    Sos için;

    2 adet soğan

    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    2 adet domates veya ½ yemek kaşığı domates salçası

    1 yemek kaşığı kıyma

    HAZIRLANIŞI

    Yumurtalar yoğurma kabına kırılır, üzerine tuz, su ve un ilave edilerek yoğrulur. Hamur kulak memesinden biraz daha sert kıvama gelince 5-6 bezeye ayrılır. Bezeler mantı yufkası inceliğinde açılır ve sac üzerinde börtletilir (altlı üstlü pişirin). Daha sonra 1 cm'lik şeritler kesilip üst üste konur, onlar da 1 cm kalınlığında kesilerek kare parçalar elde edilir. Kesme mantılar bu aşamada kurutup daha sonra pişirmek üzere saklanılabilir. Yemek hazırlanırken hamurlar tuzlu suyun içinde haşlanır. Kişi başına 1 çay bardağı dolusu kesme mantı ve 1 çay kaşığı tuz gerekir. Hamurlar pişince süzgece alınıp suyu süzdürülür. Üstüne dökülecek sosu için doğranan soğanlar yağda kavrulur. Soğanların rengi değişmeye başlayınca üzerine kıyma, doğranan domatesler ve suyu dökülerek kavurmaya devam edilir. Mantı servis tabağına alındıktan sonra sosu dökülür, üstüne maydanoz serperek ikram edilir.

  3. AKSARAY MANTISI (MUSKA MANTI)

    MALZEMELER

    Hamur İçin;

    1 su bardağı un

    1 adet yumurta

    ½ çay kaşığı tuz

    ¼ su bardağı su

    Yoğurtlu sos için:

    100 gr süzme yoğurt

    2 diş dövülmüş sarımsak

    1/2 çay bardağı su

    Üstüne Zer Malzemesi;

    1 yemek kaşığı tereyağı

    ½ çay bardağı zeytinyağı

    ½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    İç Harcı İçin;

    -Yarım Kilo Kıyma

    -1 Orta Boy Soğan

    -Yarım Demet Maydanoz

    -½ tatlı kaşığı tuz

    ½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    1 çay kaşığı karabiber

    1 çay kaşığı kimyon

    HAZIRLANIŞI

    Soğan Kıyma, Maydanoz ve Baharatlar hep birlikte karıştırılarak iç hazırlanır. Hamuru hazırlamak için un yoğurma kabına dökülür, ortası açılır, üzerine yumurta, su ve tuz ilave edilir. Özlü bir kıvama gelene kadar yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez örtülüp 30 dakika bekletilir. Dinlenen hamur pazılara ayrılır. Pazının üzerine az miktarda un serpilerek yuvarlak açılır ve küçük kareler halinde kesilir. Her parçanın içine bir çimdik hazırlanan içten konularak muska sekli verilir. Mantılar harlı ateşte kaynamakta olan tuzlu suyun içine atılır ve haşlanır. Hamurlar pişince ocaktan alınır ve üstüne 2 su bardağı soğuk su dökülür. Tepsinin altına yoğurt dökülür üzerine haşlanan mantı tepsiye alınarak üzerine biberli sos gezdirilir.

  4. KAPAMA / KAYGANA

MALZEMELER

2 yemek kaşığı tereyağı

7-8 adet yumurta

1/2 çay bardağı süt

1 çay bardağı un

Bal veya pekmez

HAZIRLANIŞI

Yumurtalar, süt ve un pütürsüz bir kıvama gelene kadar iyice çırpılır. Tereyağı tavada eritilir, kızınca yumurtalı karışım içine dökülür ve tavanın kapağı kapatılır. Yumurtanın tabanı pişince ters çevrilir ve diğer tarafı da kızartılır. Servis tabağına alınan kaygana bu şekilde veya üzerine pekmez, bal gezdirilerek tatlı niyetine yenir.