Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tatlılar

  • İNCELEK TATLISI

    MALZEMELER

    3 su bardağı un

    1 su bardağı süt

    ½ çay bardağı zeytinyağı

    1 adet yumurta

    1 tatlı kaşığı yoğurt

    5 damla limon suyu

    1/2 çay bardağı karbonat

    İç malzemesi:

    Ceviz

    Buğday nişastası (Yeteri kadar)

    Üstü için

    250 gr tereyağı

    ½ su bardağı zeytinyağı

    Şerbet malzemesi:

    3 su bardağı toz şeker

    3 su bardağı su

    1 çay kaşığı limon suyu

    1 cimcik tuz

    HAZIRLANIŞI

    Tatlının şerbeti için su, toz şeker tencerede karıştırılır, kaynayınca ateş kısılır, içine limon suyu ve tuz dökülür. 15 dakika sonra şerbet ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Hamur malzemelerinin tümü yoğurma kabında karıştırılır ve yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamına gelince üzerine nemli bir bez örtülür, 30 dakika bekletilir. Bazı evlerde hamur yoğrulurken içine 2 yemek kaşığı tahin ilave ediliyor. Dinlenen hamur 14 eşit bezeye ayrılır. Her beze nişasta dökülerek çok ince açılır ve çok az sac üzerinde tutularak kurutulur. Yufkaların tümü kurutulduktan sonra, üstlerine çok az su serpilir, yumuşadıktan sonra 7 tanesi üst üste, fırın tepsisine döşenir. İçi için önceden dövülmüş olan iri cevizler serpilir ve üstüne kalan 7 yufka döşenir. Daha sonra hamur istenilen biçimde dilimlenir. Bu sırada bir tavada tereyağı eritilir, üzerine zeytinyağı ilave edilir ve hamurun üzerinde bol bol gezdirilir. Hamur önceden 190 dereceye ısıtılmış fırına sürülür ve pişirilir. Fırından çıkartılan incelek ılıyınca soğuk şerbet üzerine dökülür ve servis edilir.

    Kaynak: Münire Tümtürk, Merkez

  • KALBURABASTI (ŞEKER BÖREĞİ)
  • SARIĞI BURMA

MALZEMELER

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet yumurta

¼ çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı limon suyu (veya 3 yemek kaşığı sirke)

3,5-4 su bardağı un

Yufkayı açmak için

2 su buğday nişastası

1 su bardağı un

İç malzemesi

2,5 su bardağı dövülmüş ceviz

250 gr tereyağı

1 çay bardağı zeytinyağı

Şerbet malzemesi

2 su bardağı pekmez

1 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

İlk olarak tatlının şerbeti hazırlanır; pekmez ve su karıştırılarak 10 dakika kaynatılır ve tencere ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamur için yoğurt, süt, tereyağı, yumurta, tuz ve sirke yoğurma kabında çırpılır, üzerine un dökülür ve yoğrulur. 3,5 su bardağı yetmezse yarım bardak un ilave edilebilir. Hamur özlü bir kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtülür ve 30 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yuvarlanır ve üzerlerine nemli bez örtülerek 20 dakika daha

dinlendirilir. Bezeler üzerlerine nişasta serpilerek olabildiğince ince yufkalar açılır. Her yufka açıldıktan sonra üzerine dövülmüş ceviz yayılır, oklavaya sarılır, her iki kenarından ortaya doğru büzülür ve oklavadan çıkartılır. Büzülen yufka yuvarlak tepsinin ortasına, sonraki yufkalarla birlikte helezon şeklinde dizilir. Tereyağı eritilir, üzerine zeytinyağı dökülür, iyice kızınca yufkaların üzerine gezdirilir. Tepsi önceden 190 dereceye ısıtılmış fırına sürülür. Pişen yufkalar fırından çıkartılır, ilk harareti geçince üzerine soğumuş olan pekmezli şerbeti dökülür ve servis edilir.

  • ŞEKER PANCARI

    MALZEMELER

    1 Adet İri Kök Şeker Pancarı

    10 Lt su

    1 Kg Kireç

    1 Kg Şeker

    1 Çay Kaşığı Limon Tuzu

    Süslemek için; Susam veya Hindistan Cevizi

    HAZIRLANIŞI

    Kabukları soyulan şeker pancarı büyük bir küp haline gerilir. Daha sonra şeker pancarı yassı biçimde parçalara dilimlenir. Dilim halindeki pancarlar bir gün önceden hazırlanan kireçli suda 12 saat bekletilir. Tencerede su ve şeker karıştırılarakocakta kaynamaya bırakılır, kaynayınca ateş kısılarak içine limon tuzu atılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra kireçli suda bekletilen dilimlenmiş pancarlar şekerli su karışımına ilave edilir. Hafif turuncu hale gelinceye kadar tahmini 1-1,5 saat kaynatılan tencere ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Tercihen susam veya Hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.

    Not: Pancarın pişirme süresi 30 -60 dk daha uzatılarak daha yumuşak kıvamda bir pancar tatlısı da elde edilebilir.

  • ŞERBETLİ PİDE

    MALZEMELER

    4 su bardağı un

    10 gr kuru maya

    2 su bardağı ılık su veya süt

    1 tatlı kaşığı toz şeker

    1/2 tatlı kaşığı tuz

    2 yemek kaşığı tereyağı

    İç Malzemesi:

    1 su bardağı tatlı lor

    1 su bardağı kaşar peyniri

    1 su bardağı küflü çömlek peyniri

    Şerbeti için:

    2 su bardağı toz şeker

    2 su bardağı su

    1 tatlı kaşığı limon suyu

    HAZIRLANIŞI

    1 su bardağı ılık suyun içine maya ve toz şeker dökülür, karıştırılır. Diğer tarafta yoğurma kabına dökülür un ve tuz dökülür, ortası açılıp mayalı ılık su ilave edilir ve yoğrulur. Ele yapışmayan kıvama geldiğinde üstüne nemli bir bez örtülür ve mayalanması için bekletilir. En az 1 saat mayalandırıldıktan sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yuvarlanır, ince ve uzunpide şeklinde açılır. Hamurun ortasına peynir karışımı yayılır, kenarları kapatılır, tepsiye konur ve 200 dereceye ısınan fırında pişirilir. Şerbet için toz şeker ve su kaynamaya başlayınca içine limon suyu sıkılır, 15 dakika sonra ateş söndürülür ve soğumaya bırakılır. Üstü kızarınca pideler fırından çıkartılır ve tereyağı ile yağlanır, dilimlenir ve önceden hazırlanmış soğuk şerbet dökülüp ikram edilir.

  • ASKER KURABİYESİ

    MALZEMELER

    7 su bardağı un

    250 gr tereyağı

    1 çay bardağı zeytinyağı

    1 su bardağı pudra şekeri

    HAZIRLANIŞI

    Tavaya tereyağı konur, kızdırmadan eritilir ve içindeki tortunun dibe çökmesi için bekletilir.

    Berrak yağ zeytinyağı ve pudra şekeri bir kaba dökülür ve karıştırıcıyla çırpılır. Karışım krema haline gelince içine 5 su bardağı un ilave edilir ve hamur yoğrulmaya başlanır. Kullanılan unun nem oranına göre hamura1,5-2 su bardağı daha ilave etmek gerekebilir. Özleşince hamurdan parçalar alınır, 1 cm çapında ince rulo yapılır, daha sonra 4-5 cm uzunluğunda kesilir. Her parça içe doğru bastırılarak “S” şeklinde sıkıştırılır ve pişirme tepsisine dizilir. Kurabiyeler önceden 70 dereceye ısıtılmış fırına sürülür, 15-20 dakika sonra ısı 100 dereceye çıkartılır. Rengi pembeleşince tepsi fırından çıkartılır ve soğuma

    ya bırakılır. Kurabiyeler ağzı kapaklı bir kapta 4 haftaya kadar bozulmadan saklanabilir.

  • BULAMA HELVASI

    MALZEMELER

    1 Su Bardağı Tahin

    1 Su Bardağı Pekmez

    2 Su Bardağı Köpük Helva

    HAZIRLANIŞI

    Tahin, Pekmez ve Köpük Helva oda sıcaklığında 30 dk bekletilir. Daha sonra tahin, köpük helva ve pekmez bir kaba alınarak 10 karıştırılır. Elde edilen” Aksaray Bulama Helva'sı” bir hafta içinde tüketilmesi tavsiye olur.

  • İNCİR DONDURMASI (UYUTMASI)

    MALZEMELER

    1 lt süt

    10-12 adet kuru incir

    1 çay bardağı toz şeker (isteğe bağlı)

     HAZIRLANIŞI

    Kuru incirler küp küp doğranır. Süt kaynatılır ve ocaktan alınır, ılıyınca içine incirler ve isteğe

    bağlı olarak toz şeker dökülür ve karıştırılır. Daha sonra süt kaselere dökülür ve ağzı kapatılıp odasıcaklığında bekletilir. Süt muhallebi kıvamına gelince üzerine ceviz veya fındık serpilerek ikram edilebilir.

    Kaynak: Didem Koç, 33 - Merkez

  • PEKMEZLİ UN HELVASI

MALZEMELER

5 su bardağı un

2 su bardağı pekmez

1 su bardağı ılık su

HAZIRLANIŞI

Un tavaya dökülür, devamlı karıştırılarak kısık ateşte kavrulur, rengi değişince (yaklaşık 40-45 dakika) ateş söndürülür. Soğuyan unun üzerine ılık suyla karıştırılan pekmez azar azar dökülür ve yoğrulur. İyice yoğrulan helva yaklaşık 1 cm kalınlığında olacak şekilde tepsiye yayılır, sıkıca bastırılır ve baklava şeklinde dilimlendikten sonra soğukken ikram edilir.

Düğünlerde gelin olacak kıza hediye olarak katmer ve pekmezli un helvası götürülür. Bu da

komşular arası dayanışmaya bir örnektir.

Kaynak: Ümran Ekin, Güzelyurt